Categories
Frihedskamp

Hjælp til flugt

Den 12. september 1944 styrtede et engelsk bombefly ned i Ørslev Kohave. Flyet et Lancaster III LM268 blev angrebet af tyske flyvere og skudt i brand. Flyet, der var blevet skudt i brand under en mineudlægningsoperation, styrtede ned i en ejendom i nærheden af Ørslev, nord for Vordingborg, hvor familien Pommergaard boede.
Da flyet ramte ejendommen, omkom parret Pommergaard samt 3 voksne børn. Samtidig omkom 5 af den 7 mand store besætning på flyet.
Det var en forfærdelig tragisk ulykke med i alt 10 omkomne. Kun
Colin Fowler og Jack Wilcox overlevede ved at springe ud i faldskærm. Boyd, Giles og Gudgeon blev begravet den følgende dag, d. 13. september 1944, på Svinø kirkegård. Men da man ryddede op på nedstyrtningsstedet, fandt man også ligene af Biggar og Hadley. Disse blev på tyskernes befaling gravet ned af graveren på Ørslev Kirkegård uden nogen højtidelighed, men Sognepræsten i Ørslev, pastor Høyer- Christensen, foretog jordpåkastelse ved gravene søndag d. 24. september 1944 efter gudstjenesten.
De fem omkomne fra familien Pommergaard blev begravet
umiddelbart ved siden af de to flyvere på Ørslev kirkegård.
Den ene overlevende, Jack Wilcox, blev taget til fange af tyskerne og tilbragte resten af krigen i tysk krigsfangelejr, inden han efter krigen igen kunne vende hjem til New Zealand.
Colin Fowler søgte i første omgang i skjul ved Ørslev Kirke.

Fowler blev på kirkegården hele natten, og om morgenen så han graveren Frederik Petersen låse kirken op og henvendte sig til ham. Petersen forstod ikke engelsk, men gestikulerede for få Fowler til at komme ind i kirken og derefter søgte hjælp. Han kontaktede lærerne Lottrup og Walter Gjøl, som han fandt i skolegården. De bad Petersen om at efterlade Fowler i kirken og lovede at komme tilbage snart.
Da de ankom, fandt de en ganske nervøs Fowler, der bortset fra mindre forbrændinger på en hage og et børstet knæ syntes at være uskadt. Lærerne talte ikke engelsk, og lærerstuderende Erik Christensen ( født 10.03.1926) blev tilkaldt. Fowler udtrykte et ønske om at komme til Sverige
På dette tidspunkt var nogle af naboerne til kirken dukket op, og det blev besluttet at få noget civilt tøj til flyeren samt nogle danske penge.
Det blev derefter besluttet, at Erik Christensen skulle føre Fowler gennem skoven til Skallerup og vise ham vejen til København. For at få det til at se naturligt ud fik Fowler en gammel cykel.

Fowler kom til Sverige og var tilbage i England efter få uger

http://www.flensted.eu.com/1944131.shtml

http://modstand.natmus.dk/Person.aspx?107139

Leave a Reply

Your email address will not be published.